Bezitters van een sjoemeldiesel zijn vaak best tevreden. Waar bestaat de schade dan uit? We hebben ze voor u op een rijtje gezet:
- Uw bedrijf kocht (of leaste) een auto die niet voldoet niet aan de wet- en regelgeving. De auto is, in juridische termen, non-conform. Met ronkende reclameteksten en brochures zetten de fabrikanten u op het verkeerde been. Hierdoor was de aanschafprijs (of leaseprijs) te hoog vergeleken met auto’s die wel voldoen aan de wettelijke uitstooteisen.
- Leaserijders betaalden hierdoor ook te hoge leasepremie.
- Mogelijk is de uitstoot van de auto aangepast (toereikend herstel) en heeft u daar kosten voor gemaakt.
- Heeft de software een update gehad? Waarschijnlijk verbruikt de auto hierdoor nu meer brandstof (AdBlue).
- Een andere schadepost is de gekelderde inruilwaarde van uw sjoemeldiesel. De vraag naar tweedehands diesels is flink gekelderd.
- Er kan sprake zijn van ‘verminderd gebruiksgenot’ sinds u weet dat u in een sjoemeldiesel rijdt.
- Een praktisch gevolg kan zijn dat u niet meer mag rijden op bepaalde plekken. Steeds meer gemeenten stellen milieuzones in. Dit zorgt voor extra ongemak en kosten.
Ja, als uw auto’s sjoemeldiesels blijken te zijn, kun u zich met een onbeperkt aantal aanmelden.
Aanmelden is gratis. Deelnemen aan deze claim gaat op basis van no cure, no pay. Het vergoedingspercentage verschilt per auto, maar is nooit hoger dan 25%. Als er geen bedrag aan u wordt uitgekeerd, dan betaalt u niks.
U kunt gewoon mee blijven doen met de claim en aanspraak maken op een schadevergoeding. U kunt de koopovereenkomst met de officiële dealer niet meer laten ontbinden. Hierdoor kan de dealer u geen alternatief voorstel doen. Zoals het omruilen van de sjoemeldiesel voor een andere auto.
Dat is niet noodzakelijk. Ook voormalige eigenaren van een sjoemeldiesel kunnen meedoen. Er moet wel worden aangetoond dat uw bedrijf de auto in het verleden in eigendom heeft gehad.
De dieselpraktijken kwamen voor vanaf september 2009 tot 2020 en gelden voor bijna alle automerken tot 3500 kilo. We onderzoeken de praktijken van diverse autofabrikanten. We werken daarvoor samen met Stichting Car Claim.
De stichting voert op dit moment rechtszaken tegen de autofabrikanten en autodealers van de merken Audi, Citroën, Dacia, Mercedes-Benz, Opel, Peugeot, Renault, Seat, Skoda en Volkswagen. Naar verwachting komen daar nog automerken bij.
U kunt zich met leaseauto’s ook aanmelden voor de claim.
De leaseprijs is gebaseerd op de cataloguswaarde van de auto. De leaseauto blijkt nu een sjoemeldiesel. De werkelijke (catalogus)waarde is lager dan de (catalogus)waarde waarop de leasepremies zijn gebaseerd. Hierdoor vinden wij dat u te veel leasepremie heeft betaald. Dit is echter nog niet bevestigd in de rechtspraak en moet nog blijken uit de resultaten van de procedures.
De stichting voert op dit moment rechtszaken tegen de autofabrikanten en autodealers van de merken Audi, Citroën, Dacia, Mercedes-Benz, Opel, Peugeot, Renault, Seat, Skoda en Volkswagen. Naar verwachting komen daar nog automerken bij.
In eerste instantie alleen het kenteken van de auto en een e-mailadres.
Na aanmelding krijgt u toegang tot een digitaal dossier. Het is belangrijk dat u akkoord gaat met de deelnemersovereenkomst. We raden aan om alvast bewijsstukken voor de claim toe te voegen aan je dossier. Vooral de aankoopnota en algemene voorwaarden van de dealer zijn daarbij van belang. Maar ook een kopie kentekenbewijs of RDW-voertuigoverzicht kan nuttig zijn.
U kunt ons een Excel-lijst aanleveren met de desbetreffende kentekens via vragen@mkbclaim.nl. We vragen u ook de Excel-lijst als document toe te voegen in uw dossier.
Wij zorgen ervoor dat de kentekens die geregistreerd staan als sjoemeldiesel toegevoegd worden aan uw dossier. De Excel-lijst kunt u mailen naar vragen@mkbclaim.nl. U ontvangt van ons bericht op het moment dat uw kentekens zijn toegevoegd.