Veelgestelde vragen Renteswaps

Wat is een renteswap?

Een renteswap is een financieel product waarmee het risico op een rentestijging bij een variabele rente op een lening kan worden weggenomen. Bij de renteswap betaalt de lener een vaste rente aan de bank voor de renteswap, de bank betaalt de Euriborrente aan de lener voor de renteswap. Daarnaast betaalt de lener de Euriborrente plus kredietopslag aan de bank voor de lening die naast de renteswap loopt. Een renteswap wordt ook wel rentederivaat genoemd. Meer informatie vindt u hier.

Wat is er mis met renteswaps?

Renteswaps zijn risicovolle producten. De bank heeft de afnemers vooraf niet voor deze risico’s gewaarschuwd. Vooral als de rente daalt, kan de afnemer grote schade lijden. Ook worden er door de banken, ondanks dat er een “vaste rente” is afgesproken, vaak opslagverhogingen toegepast waardoor de rente toch hoger uitvalt. Wat ook voorkomt, is dat de swap niet aansluit op de lening, waardoor de afnemer schade lijdt.

Wat zijn de kosten om aan deze claim mee te doen?

Deelname aan de claim vindt plaats op basis van no cure no pay. Het vergoedingspercentage bedraagt 25% exclusief BTW. Als er geen bedrag aan u wordt uitgekeerd dan hoeft u ons niets te betalen.

De bank dreigt kredietfaciliteiten terug te schroeven als ik een claim instel. Wat nu?

Het opzeggen van een krediet door de bank vanwege het feit dat u een aanspraak maakt op schadevergoeding in uw renteswap is onrechtmatig. Als uw bank hiermee dreigt of dreigt u geen nieuw krediet meer te verlenen, neem dan contact met ons op.

Hoe blijf ik op de hoogte van ontwikkelingen rondom renteswaps?

U kunt zich aanmelden voor de nieuwsbrief van MKB-Claim. U ontvangt dan 4 tot 6 keer per jaar via e-mail het laatste nieuws over de voortgang in het renteswapdossier.

Wanneer kan ik een aanbod uit het herstelkader van mijn bank verwachten?

Rabobank is naar onze inschatting nog tot ver in 2019 bezig met het versturen van aanbiedingen. De overige banken hebben hun klanten een aanbod gestuurd.

Ik heb een voorstel van mijn bank ontvangen. Moet ik deze naar jullie sturen?

Ja, het is belangrijk dat u uw voorstel zo snel mogelijk aan ons doorstuurt ter controle. Helaas komt het nog steeds voor dat er fouten in de voorstellen zitten. Dit kan u veel geld schelen. Laat uw voorstel daarom altijd door ons narekenen. U kunt uw voorstel sturen naar vragen@mkbclaim.nl. Onze juristen laten u dan weten of het voorstel juist is berekend en of u het voorstel kunt accepteren. Bij fouten zorgen wij ervoor dat u een nieuw verbeterd voorstel van uw bank ontvangt.