Wat is een renteswap?

Een renteswap, of rentederivaat, is een financieel product dat zekerheid moest geven als de rente stijgt. Met een renteswap kan hetzelfde effect worden bereikt als met het vastzetten van een lening. Er wordt een vaste rente aan de bank betaald en de bank betaalt de Euribor-rente aan de lener. Zie de afbeelding hiernaast.

Renteswap: Een product met veel risico’s

Veel ondernemers hebben, op advies van hun bank, een aantal jaar geleden rentederivaten aangeschaft. De bank vertelde niet dat het een product met grote risico’s betrof. Deze risico’s openbaren zich pas als de rente daalt en het bedrijf de onderliggende lening wil stopzetten. Dan moet het bedrijf een extreem hoge boete betalen, boetes van € 100.000,- of meer zijn eerder regel dan uitzondering. De boete is gebaseerd op het verschil tussen de dan geldende rente en de vastgezette rente tot aan de oorspronkelijke einddatum van de lening.

De bank verhoogde ook vaak de opslag op de lening, waardoor de zekerheid op een vaste rente niet bleek te bestaan. De banken zijn aansprakelijk voor de schade, omdat zij hun klanten niet hebben gewaarschuwd voor de risico’s.

De grootste aanbieders van rentederivaten waren ABN Amro, Deutsche Bank, ING en Rabobank.

Uniform Herstelkader Rentederivaten

Op 19 december 2016 is een compensatieregeling (Uniform Herstelkader Rentederivaten MKB) bekendgemaakt. Met deze regeling worden gedupeerde ondernemers met een renteswap gecompenseerd door hun bank. MKB-Claim heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de regeling.

Bijna alle klanten hebben al een voorschot op vergoeding ontvangen, maar een deel wacht nog op het definitieve voorstel. Nog één bank loopt achter bij het uitvoeren van het Uniform Herstelkader Rentederivaten MKB, zo blijkt volgens AFM. Het laatste nieuws en actuele mededelingen over renteswaps leest u hier.

Heeft u een voorstel van uw bank ontvangen?
Dan is het belangrijk dat u dit zo snel mogelijk aan ons doorstuurt ter controle. Het kan voorkomen dat er fouten in het voorstel staan. U kunt uw voorstel sturen naar vragen@mkbclaim.nl. Onze juristen laten u weten of het voorstel juist is berekend en of u het voorstel kunt accepteren. Bij fouten zorgen wij ervoor dat u een verbeterd voorstel van uw bank ontvangt.